késő bánat

Nemrég olvastam egy cikket, ami arról szól, hogy szervezd magadnak az esküvőd és mondjam úgy, hogy nagyon leegyszerűsíti a dolgokat. A cikk alján az írója kap hideget és meleget rendesen. Én erről nem akarok véleményt formálni, csupán megosztani Veled azt a tapasztalatomat, ahogy a ceremóniamester, vőfély kiválasztásáról vélekedik a cikk írója és ennek veszélyeire is felhívjam a figyelmed. Miért teszem? Mert egy autót, ha összetörsz meg lehet javítani, egy esküvőt, ha elrontod, nem lehet megjavítani, vagy megismételni.

Az esküvőszervezés tényleg egyszerű dolog. Csupán arra kell ügyelni, hogy mindenre gondoljunk és mindent megoldjunk. Mi az a minden? Minden várt és váratlan dolog.  Keress meg olyan személyt, akiről tudod, hogy több esküvőn vett részt mint Te, a párod, a szüleid és a nagyszüleid összesen. Az esküvőszervezőkről tudd, hogy a saját esküvőjét megszervezte és esküvőszervező vállalkozást indított, tehát itt is informálódj és kérj referenciát.

Keress meg vőfélyt és ceremóniamestert. Erről a szakmáról azt érdemes tudni, hogy régen a vőfély bekapcsolódott az esküvőszervezésbe is. Manapság viszont a ceró és a vőfély az a személy, aki teljesen átlátja az esküvőt, az elejétől a végéig. Itt is kérj referenciát, mert akadnak páresküvős marketingtudósok, akik nem fognak hiteles információt adni az esküvődhöz.

A cikkhez visszatérve, azt ajánlja, kérj meg egy nagydumás ismerőst, vagy családtagot hogy legyen a ceremóniamester, vagy vőfély. Ez picit aggályos, mert a vőfély, ceremóniamester igazgatja a lakodalmad. Hogy teheti, ha nem felkészült?

Személy szerint az esküvői iparba a családban tartott esküvő rokoni fokán (unokatestvér) kerültem. Viszont komolyan vettem és hosszú kutatómunka (meló után könyvtárba jártam majdnem egy évig), néprajzi könyvek, társadalmi tanulmányok, esküvői szokásokkal foglalkozó tanulmányok, kutatások…stb áttanulmányozása, feldolgozása után vettem elő a vőfély szövegkönyvet. Majd három hónapig minden nap gyakoroltam, mert tökéletes vőfély akartam lenni, aztán ceremóniamester lett belőlem 🙂 Szóval, az a csak kérd meg a nagydumás barátodat nem szokott működni, mert a nagydumás barátod 100 ember előtt nyuszi lesz, mert nem készül föl rendesen.

menyasszony sír

Az esküvőszervezés pontos tervező, szervező munka.

Pár példám is van. Jani barátom, aki a nagydumás kategóriába tartozik a családjában elvállalta a vőfély szerepet. A televízió jelmezkölcsönzőjéből ruhát meg bajuszt is kölcsönzött. Pár szöveget elkért tőlem, majd felkészült. Az esküvő után pár nappal érdeklődtem, hogy sikerült? Azt mondta, csak álltam ott 80 ember előtt úgy megszeppenve, mint egy kisgyerek, valamit makogtam és elrohantam, majd levettem a vőfély maskarát és jól bepáleszoztam a haverokkal.

Ferenc tavaly keresett meg, hogy a családjukban rá esett a választás, hogy legyen az unokahúgának a vőfélye, elvállalta. Arra kért, adjam oda a vőfély szövegek gyűjteményét. Nem izgultam, hogy konkurenciát nevelek 🙂 ezért lemásoltam neki. Nagyon megtanulta a versikéket, de tényleg. Az esküvő június 15-én volt, de több esküvőbe ő ugyan nem megy, besült, mert sírni kezdett egy gyerek, a videós zavarta, a szülők „így szokás úgy szokás” vitáját nem tudta kezelni. Az esküvő pedig olyan lett, amilyenné alakult. Úgy megvolt.

Összegezve. A ceremóniamester, a vőfély, vagy esküvői műsorvezető nem a lakodalomhoz tartozó dísz, mint egy székmasni, amit a haverok is fel tudnak rakni. A vőfély, a ceremóniamester motorja az esküvőnek, nem azért van, hogy elmondjon pár mondatot (persze ezért is), igazgatnia kell az esküvőt és képesnek kell lennie kezelni az embereket. Ezért ha a nagydumás haverodat felkéred ceremóniamesternek jól fel kell készülnie, mint amikor én tettem 750 lagzival ezelőtt, különben az esküvőd bánja.

Pin It on Pinterest