Szertartásvezetés

Mi az esküvői szertartásvezetés és ki a szertartásvezető?

Ahhoz, hogy érthető legyen a válasz, kicsit el kell mélyednünk a jogszabályok által meghatározott és ezek mentén működő polgári házasságkötésben. Nem volt mindig polgári házasságkötés. Magyarországon először az 1894. XXI. törvénycikk hatálybalépését követően volt az első polgári házasságkötés, vagyis jóval fiatalabb, mint az egyházi házasságkötés és gyakran felfedezhetőek hasonló elemek a polgári és egyházi esküvői szertartás között, hiszen a törvény szolgái az egyház szolgáitól eltanultak egysmást.

A történeti áttekintésből bőven elég ennyi. Ugorjunk a mai korba!

„Házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelen lévő férfi és nő az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot köt. A nyilatkozat feltételhez vagy határidőhöz nem köthető.” Ez olvasható a családjogban és a legfontosabb, hogy ha a feltételek közül bármelyik nem teljesül, nem jön létre házasság!

Ebből pedig az következik, hogy a szertartásvezető által celebrált házasságkötést úgy kell tekinteni, mintha meg sem kötötték volna a házasságot.

Vagyis a szertartásvezető úgy néz ki, mintha anyakönyvvezető lenne, az esküvői szertartásvezetésnél a külsőségek is olyanok, mint a hivatalos eljárásnál, viszont jogilag semmis ez a tevékenység. A legkönnyebb megérteni, ha úgy képzelitek el mint egy színházi előadást, ahol a vőlegény és a menyasszony ti vagytok.

Oké, de miért érdemes szertartásvezetést kérni, ha csak egy színi előadás az egész?

Szertartásvezetőt azért érdemes választani, mert sokkal-sokkal rugalmasabb, mert nem kötik azok a jogszabályok, amit az anyakönyvvezetőknek be kell tartani.

  • Személyre szabott, nektek szóló szöveget kaptok,
  • Bármilyen helyszínen és bármilyen időpontban (akár állami ünnepeken is) rendelkezésre áll a szertartásvezető,
  • Beleszólásotok van, hogy milyen részek legyenek, vagy ne legyenek a ceremóniának,
  • Lehet viccesre is venni a figurát.

Hogy lesz hivatalos a házasságkötésünk, ha a szertartásvezető előtt kimondott ’igen’ nem tekinthető jogérvényesnek?

Azt szoktuk tanácsolni, hogy a polgármesteri hivatalban, a házasságkötési szándék bejelentésekor, egy szép hétköznapi napot jelöljetek meg. Egy olyan napot, amikor ügyfélfogadási idő is van és a tervezett esküvő napja előtt van 1-14 nappal. Ezen a napon két tanúval a hivatalos részt 8 perc alatt letudjátok és már házaspárként készülhettek az ünnepre. Ennek sok előnye van, de most csak a kettő legfontosabbat írjuk le:

  • az esküvő napján nem kell a násznépet utaztatni és lehet egyhelyszínes esküvő, illetve lakodalom,
  • ez nagyon költséghatékony megoldás,

Miért éri meg az esküvői szertartásvezetés?

Az anyakönyvvezető által celebrált házasságkötés abban az esetben, ha hivatali időn kívül történik, a legtöbb polgármesteri hivatalban díjköteles. Van olyan település, ahol hétvégén 65.000 Ft, külső helyszín esetén 80.000,- Ft a tarifa (és ezek még nem a legmagasabb összegek!).

Amennyiben az előző pontban leírtak szerint történik a házasságkötés és figyelembe vesszük az előnyöket, valamint azt is, hogy szertartásvezetőt általában kedvezőbben találunk, mint az önkormányzatok által meghatározott tarifa, akkor már megéri.

Különösen jobban megéri, ha a Vőfély Megoldás ceremóniamestere vezeti a szertartásotokat és persze az utána tartandó bulit, így egy csapásra két legyet ütsz! Elég egy személlyel tartani a kapcsolatot, vagyis időhatékony. Költségeket tekintve, még kedvezőbb, mintha külön szereznéd be a szolgáltatókat, vagyis költséghatékony is.

Ajánlatkérés

A „Fontos elképzelésed, amit már most le is írhatsz:” mezőben jelezd, hogy szertartásvezetést is kérsz!

Hírlevél feliratkozás

Keresztnév:*
E-mail cím:*
Hírlevél feliratkozásommal kérem, hogy Nagy G. Csaba E.V. részemre tájékoztató e-mailket küldjön:*
Tudomásom van róla, hogy hírleveleiről bármikor leiratkozhatok a levelek alján lévő link segítségével.
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadom:*
Az adatvédelmi tájékoztató itt olvasható el.

Keress a Facebookon!

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pin It on Pinterest