Most 2023-ban még mindig aktuális a kérdés az esküvőt szervező párok között. Mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között? Bizony, a 2000-es évek első éveiben szinte minden pár megkérdezte… azóta eltelt bő 20 év és még mindig megkérdezik.

A kérdés még mindig aktuális, mi a különbség vőfély és ceremóniamester között?

Mielőtt megválaszolnám, tegyünk tisztába pár dolgot, ugyanis bő 20 évvel ez előtt egy erőteljes negatív kampánnyal tört utat a ceremóniamester szakma (az etikai kérdést most ne firtassuk). Ennek a lényege, hogy a vőfélyt részeges, megbízhatatlan, büdös, öreg, vénembernek állította be. Majd hozzátette, ha nem ilyet akarsz az esküvődre, akkor az bizony többe fog kerülni. (pozícionálás!)

Természetesen ez a megfogalmazás nagyon általánosító és a vőfélyek számára degradáló. Szükséges azért hozzátenni azt, hogy minden szakmában vannak kóklerek. Vannak az autószerelők között, a villanyszerelők, stb foglalkozást folytatók között olyanok, akik a szakma alját képviselik és vannak, akik a tetejét.

Abban az időben vőfélynek mondták azt az embert, aki az esküvő, illetve a lakodalom menetét irányította. Uram bocsá’ az esküvő szervezésből is vállalat feladatokat. Tehát itt is volt alsó szint és felső szint.

Aztán hopp, jött egy új fogalom: ceremóniamester. Ennek nem volt alsó szintje, de felső szintje sem, mert új volt.

Vagyis a pozícionáláshoz teljesen ideális, hiszen senki nem látott részeg ceremóniamestert. Igaz, hogy ceremóniamestert sem 😊

Mára már eljött az az idő, hogy a vőfélyek megfogalmazhatnák, hogy ha nem akarsz kábítószeres ceremóniamestert, meg olyat, hogy attól rettegj, hogy az esküvőd napján mondja le a felkérést, akkor inkább fogadj vőfélyt. (Eddig ilyet nem hallottam vőfélytől és remélem nem adok senkinek ezzel tippet. Nem gondolom, hogy egymás lejáratása bármiféle eredményt is hozna.)

Ezzel be is igazolódott az, hogy minden foglalkozásnak van alja és teteje. A különbség nem a foglalkozáshoz, hanem a személyhez köthető.

Mivel ez így van, szerintem az esküvődhöz, a lakodalmadhoz a megfelelő személyt érdemes keresni és csak második szempontként mérlegelni, hogy vőfély, vagy ceremóniamester az illető.

–> Vőfélyt szeretnél az esküvődhöz? KOPPINTS IDE <–

Lehet egy személy vőfély és ceremóniamester is?

Amit érdemes megemlíteni, hogy a ceremóniamester nem minden esetben tud vőfély lenni, hiszen ha nem végzett kutatást, vagy nem írt magának verseket, és nem tanulta meg, akkor nehezen fog vőfély verset mondani.

Ugyanez fordítva viszont lehetséges hiszen, ha egy személy tud vőfély verseket és ceremóniamester felkérést is vállal, azt biztosra veszem, hogy képes kevesebbet adni a tudásából.

A tevékenység tekintetében a vőfély is és a ceremóniamester is azon dolgozik, hogy jól sikerüljön a lakodalmad, csupán stílusbeli különbségek vannak.

Akkor felvetődik a kérdés: ezek szerint az a különbség a vőfély és a ceremóniamester között, hogy a vőfélynek több tudása van, mint a ceremóniamesternek?

Erre egyértelműen nem állíthatjuk, hogy igen, a vőfélynek több a tudása, hiszen felkészült, megtanult sok verset, tehát többet tud.

Ugyanis a ceremóniamesterek között is van, aki megírja és megtanulja a szövegeit, csak éppen prózában adja elő.

–> Ceremóniamestert szeretnél az esküvődhöz? KOPPINTS IDE <–

Na, de most már tényleg! Mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között?

Az eddigiek alapján megállapítható, hogy a vőfély és a ceremóniamester célja is az, hogy jelenlétével, tevékenységével az esküvő, a lakodalom levezetését megoldja. Megjegyzem az, hogy ez mennyire sikerül az már a tapasztalatától, rátermettségétől, az előzetes felkészülésétől és még sok egyéb dologtól (például, hogy jól történt-e az esküvő szervezése) függ.

Megállapítottuk azt is, hogy mivel a cél azonos, ezért elsősorban a személy kiválasztása a lényeges, mert nagyon sok vőfély vállal ceremóniamester felkérést is.

Szembeötlő különbség a vőfély és ceremóniamester között a fentebb írt pozícionálásból fakad, ugyanis a ceremóniamester többet kér a szolgáltatásáért, mint a vőfély.

Ezt támasztja alá a több éve folyamatosan tartó kutatás, amit pályatársam (Aga) több éve végez az esküvői szolgáltatók között, hogy felmérje átlagosan mennyibe kerül egy-egy szolgáltatás. A kutatás eredménye minden évben azt mutatja, hogy nagyjából ötvenezer forinttal többe kerül a ceremóniamester szolgáltatás, mint a vőfély.

Végül, de nem utolsó sorban a különbség a vőfély és a ceremóniamester között a (megjelenési, előadási) stílus.

 

A cikket írta:

Nagy G. Csaba
vőfély, ceremóniamester
esküvőszakértő

Pin It on Pinterest