Tényleg horror áron dolgoznak az esküvői vőfélyek, vagy Ismét egy tévhit, amit el kell oszlatni? Ajánlatküldés után kaptam egy levelet, hogy mit képzelek magamról, hogy lehet ilyen sokat kérni a vőfély feladatok ellátásáért és szégyelljem magam.

Felment a pumpa

Úgy voltam mint a viccben… „Reggel még félálomban voltam, és véletlenül a wc mellé ültem, rögtön fel is ment bennem a pumpa” 🙂

Szóval tényleg felidegesítettem magam, mert aki ismeri a Vőfély Megoldás vállalkozást, az nagyon jól tudja, hogy nem vagyunk olcsójánosok, de a túlárazott kategóriában sem vagyunk.

Ha tájékozott vagy a magyarországi esküvői piacon, akkor tudod, hogy középáron vagyunk elérhetőek, magas minőségi követelményeket betartva. Azt is mondhatom, ár-érték arányban a legjobbak vagyunk.

Amikor lenyugodtam és átgondoltam a helyzetet rájöttem, hogy nem egyedüli a helyzetem, mert ugyanezt megkapják a fotósok, zenészek, DJ-k, dekorosok, éttermesek… stb. Azon gondolkoztam miért van ez így?

Ceremóniamester

Mármint ez a horror áron dolgozol felvetés. Ha igaz lenne és tényleg túlárazott szolgáltatásokról beszélnénk, akkor nagyon sok pályatársam és én is, luxus körülmények közt élhetnénk, luxus járművel közlekedhetnénk, de nem így van.

Azért van ez a téves gondolat, amit ezzel a cikkel szeretnék teljes mértékben eloszlatni, mert úgy általában az ember nincs benne az esküvők világában.

Mindenki a saját életében van benne. Dolgozik az iskolában, vagy az ingatlan piacon, vagy kamionozik, de lehet ügyvéd, vagy mozdonyvezető, talán informatikus, esetleg üzletkötő valahol és nagyon kevés az esküvői szektorral a kapcsolat.

Úgy látom, hogy az esküvői szektor zártabb. Valahogy nincs olyan nagy kapcsolódás a többi piaci szektorral, ezért nincs az embereknek információjuk és a találkozás gyakran sokkoló.

Nagyon fontos, sőt az elmúlt évekhez képest egyre inkább fontosabbá válik a vőlegények és menyasszonyok tájékoztatása, tanítása, mert nagyon sokatokat átvernek. Egyre több a szerencselovag, a szájkaratés esküvői szolgáltató és kell a hiteles használható információ, amit a Mesés Esküvő oldalon meg is találsz.

Jöjjön akkor a felvetés, horror áron dolgoznak az esküvői vőfélyek?

Ezt a felvetést fogom a számokkal cáfolni. Minden adattal rendelkezem, hiszen adóbevallás időszaka van és az előző év összesítése minden téren megtörtént.

Kicsit megyünk bele a számokba, mert nem akarlak untatni, viszont a megértéshez szükséges mértékig bele kell merülni.

Első körben azt kell tisztázni, hogy ugyanúgy nézd a vőfély szolgáltatást, mintha a boltban mondjuk, megvennél egy rúzst. A rúzs ára tartalmaz mindent. Termékfejlesztés, tesztek, anyagköltség, beszerzés, szállítás, marketing, reklám, nagyker, kisker…. Vagyis kifizetsz időt (emberek idejét) és materiális dolgokat.

Amikor vőfély szolgáltatást veszel igénybe az esküvődbe, kifizeted azt az időt is, amikor a vőfély nem veled van, hanem mondjuk éppen a számlát írja és a könyvelőjével egyeztet. Remélem ez egyértelmű és nem kell jobban elmagyaráznom.

Látod, hogy nagyon sok publikáció történik a Vőfély Megoldás részéről, cikkek, videók készülnek, hogy tanítsuk a menyasszonyokat, vőlegényeket. Ezen anyagok között nagyon sok az ingyenes, de vajon ezt ki fizeti? Igen eltaláltad, aki a végén megveszi a szolgáltatást. Ha nagyon durva vagyok, egy csomó ingyenélő helyett is fizetsz, ha velünk állapodsz meg.

Álszentség lenne, ha azt állítanám, hogy ez vicc volt. A valóság az, hogy a világ így működik. A vásárló fizet mindent. A rúzsnál is fizetsz azért, hogy más kipróbálhassa, azt is fizeted, amit ellopnak, de a forgalmi adót is te, a vásárló fizeti. Ezek mind benne vannak az árban.

Ennyi közgazdasági előképzés elég is, most már tényleg…

szeretném megcáfolni azt a tézist, hogy horror áron dolgoznak az esküvői vőfélyek!

Először egy évre vonatkozóan a tevékenységgel töltött időt határozom meg, majd az egész évre vonatkozó bevételt fogom hozzátársítani, így Ft/órában meg fogjuk kapni, hogy mennyi a Vőfély Megoldás vállalkozás bevétele óradíjban. Amiből már nagyon egyszerű lesz a közterheket, költségeket levonni és meg fog maradni a nettó óradíj. Sajnos én már tudom, hogy horrorisztikus lesz…

Elmúlt évben 500 ajánlatot készítettem. Egy ajánlat elkészítése és elküldése 20 percet vesz igénybe, ez 167 órát jelent egy évben.

30 esküvőt vezényeltem le. Egy esküvő átlagosan 12 órás elfoglaltság, vagyis 360 óra.

70 esküvői megbeszélésem volt. Átlag 1 órával számolok, így ez 70 óra egy évben.

Utazások a tárgyalásokra és az esküvőkre, csak a 30 sajátot számolom, 1,5 óra, vagyis éves szinten 45 óra.

15 felesleges megbeszélésem volt, 1 órát kalkulálok erre is, ami 15 órát jelent egy évben.

Számlázni havonta kétszer szoktam, hónap elején és hónap végén, ebbe belekalkulálom azt is, hogy elballagok a postára és feladom a számlát. 1-1 óra, vagyis évente 24 óra.

Cikkek és publikációk elkészítése hetente 2 órát vesz igénybe, ami évente 104 órát jelent.

Videós tartalmat is készít a Vőfély Megoldás. Heti 1,5 órát számolok, vagyis évente 78 óra.

Képzem magam. Ez gyakran önfejlesztés, marketing, vagy vőfély szakmai téma és 1 órában történik hetente. Így ez 52 órát jelent egy évben.

A cikkekhez, videókhoz, publikációkhoz témagyűjtés kell, ez átlagosan fél óra hetente, vagyis évente 26 órát tesz ki.

Vállalkozásfejlesztés és management 2 óra egy héten. Évente 104 óra.

Offline és online marketing heti 1 óra, azaz 52 óra évente.

A matematika jelenlegi állása szerint, évente 1097 órát töltök azzal, hogy vőfély vagyok.

Még nincs vége… és most jön a cáfolata annak, hogy horror áron dolgoznak az esküvői vőfélyek

Az összes bevételem elosztom az 1097 órával és máris kijön, hogy mi a vállalkozás forgalma Ft/óra mértékegységgel. Ennek a számnak még semmi jelentősége, mert te sem a céged árbevételét viszed haza, de még nem is a bruttó fizetéseddel büszkélkedsz, hanem a nettóval. Jól gondolom?

Vagyis nettósítsuk le a vőfély bérét!

Adó, egészség bizt. és nyugdíj (TB); iparűzési adó, kamarai tagdíj, rezsi díjak (ebbe értsd a telefon, kamera, PC, eszközök üzemeltetése, előfizetése): -1.600 Ft/óra.

Reklámköltség (onlie és offline): -374,- Ft/óra.

Termék megjelenés (ruházat), és vállalkozással összefüggő egyéb költség: -46 Ft/óra

Vőfély

Mindezeket összesítve a nettó óradíj elszomorító, mondhatni horrorisztikusan alacsony 988 Ft/ óra.

Ha nem tudnád, ma Magyarországon a diplomás minimál órabér 1.121,- Ft. A mekiben nettó 1.200 Ft/óra a kezdő bér.

Ebből már megértheted, hogy miért forrt föl az agyvizem és miért nehéz az indulatomon uralkodni, amikor valaki azt mondja, sokat kérsz. Mert baromira nem sok, és megdolgozom a pénzemért!

Úgy, hogy közben értéket teremtek, nem kihasználva az esküvőjüket szervezőket és nem hiénaként viselkedek ezen az esküvői „vadászmezőn”.

Szégyelljem magam?

Szégyelljem amiatt magam, mert évente nagyon sok párt tanítok arra, hogy vigyázzon ebben az ismeretlen világban?

Szégyelljem amiatt magam, hogy nagyon kedvezően profi vőfélyt, vagy ceremóniamestert kapsz nálunk?

Hát nem fogom!!

Pin It on Pinterest