Mostanában megszaporodtak az olyan ajánlatkérések, amiben pár órára vőfély, vagy ceremóniamester szolgáltatót keresnek egy esküvői részfeladat ellátására. Mi is ez a részfeladat? Ahhoz, hogy egyértelmű legyek, idézek két ajánlatkérésből:

„Ceremóniamestert keresek, hogy az esküvőn a templomi szertartásnál a csokordobásnál és a csoportképnél segítsen.” „Vőfélyt keresek arra az időre, amíg a lakodalmi helyszínről 1-2 órára elmegyünk fényképezni.”

Ugye, már egyértelmű, hogy mit jelent az, ha valaki csak pár órára keres vőfély, ceremóniamester szolgáltatót.

Nem újkeletű ez a pár órára történő felkérés, ugyanis kicsit több mint 20 évvel ez előtt, már érkeztek hozzám ilyen megkeresések, aztán elhaltak. Azonban mostanra ismét felbukkantak. Talán azok, akik huszonpár éve kerestek így, most a gyerekeiket terelgetik arra, hogy keressenek pár órára vőfélyt, ceremóniamestert.

Mit mutat a gyakorlat ezzel a ceremóniamester pár órára dolognál?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a „csak kikérés és a templomi szertartás után a csoportképnél kell a közreműködés” – kérés tovább generálódik és a vége, hogy teljes szolgáltatás lesz belőle. Nem beszélve arról, hogy többe is kerülhet, mint amit egyébként rászántál volna egy teljes egész vőfélyre, vagy CM-re.

Ugyanis előjön a Hamárvámpír. 🙂

Nem ismered a Hamárvámpírt? Pedig mindenhol ott van, és nagyon költséges.

Talán ő a Hamárvámpír 🙂

Ha már itt van, várja meg az ünnepi lakomát és ha már itt van, konferálja fel az ételeket, de ha már itt van, egy-két játékot is vezessen le, jaj, ne menjen, mert menyasszonytánc is lesz és ha már itt van, vezesse le. Mindez pedig további költségeket generál.

Hamárvámpír ott van a lakásfelújításnál is. Ha már kifestjük a szobát, cseréljünk előtte ablakot, de ha már ablakot cserélünk, a bejárati ajtót is cseréljük ki, hogy az is új legyen, de ha már az ajtót cseréljük az előszobát is fessük ki, és ez generálja magát… Ugye érthető vagyok?

Az élet minden területén ott van és akkor lép színre a Hamárvámpír, ha nem vagy előrelátó, vagyis ha csak úgy durrbelebumm módjára állsz neki a dolgoknak.

Az esküvőd tervezésére és szervezésére szánj időt, majd kérdezz meg szakembert, vagy keress hozzá szakirodalmat és nem fog a Hamárvámpír kiszipolyozni.

 

A pár órára fogadott vőfély, ceremóniamester esetében még erős kérdőjeleket látok. Vajon mi lesz a részfeladatot ellátó vőfély igénye területén? Milyen aggályok merülhetnek fel?

Ezek:

  1. Esküvői csúcsszezonban ki fogja a vőfély, ceremóniamester részfeladatot ellátni? Az akinek nincs munkája. Miért nincs munkája? Talán azért, mert nem megfelelő minőségű szolgáltatást nyújt?
  2. A jövőben lehet, kialakul a részfeladatot ellátó ceremóniamester, aki egy körzetben, azonos napra, több párral is szerződik és az adott napon egy járatterv szerint megcsinálja a részfeladatokat.
  3. Lehet az esküvői piac színesedik egy új szolgáltatási ággal és vőfély, ceremóniamester részfeladatait ellátó szolgáltatók is lesznek.
  4. Ismét hibernálja magát ez a számomra teljesen szakmaiatlan gondolat, mármint ez a pár órára vőfély, ceremóniamester szolgáltatás.
Egy kis magyarázat a végére, hogy miért tartom szakmailag aggályosnak a pár órára vőfély, ceremóniamester szolgáltatás gondolatát.

Az esküvő az egy családi ünnep. Az egymás iránt táplált szerelem tüzénél a szeretet fogja össze az egész násznépet. A párok egy szolgáltatóval többször beszélnek és nagyfokú szimpátia alakul ki közöttük. A szakmájára büszke és elhivatott vőfély, ceremóniamester végigkíséri a kedves szerelmes párt egészen az esküvő szervezésének szakaszától az esküvőig, lakodalomig.

Az esküvői rendezvénynek van eleje és van vége. A két pont között egy jó vőfély folyamatosan jelen van és monitorozza a résztvevőket, hogy megfelelő programvezetést tudjon szolgáltatni.

Folyamatosan azon dolgozik, hogy legyenek megható, felejthetetlen, vidám pillanatok és jó hangulat legyen a rendezvényen.

Véleményem szerint ebbe beleugrani azért, hogy egy-két akciót lefolytasson a ceremóniamester, szakmaiatlanság.

Pár órára vőfély, ceremóniamester

Pin It on Pinterest