Az esküvői trendek, szokások figyelése, gyűjtése alap követelmény egy profi ceremóniamesternek, de az állításom a profi vőfélyre is igaz. Megfigyeltem, hogy az esküvői szokások is globalizációnak indultak, ami a szabad mozgás, lakhelyváltoztatás következménye. Milyen lehet egy olyan esküvő, amibe nemzetközi esküvői szokásokat vonultatunk fel? Elárulom, hogy elsőként az országban megcsináltuk!

A nemzetközi esküvői szokásokat felvonultató esküvő

Ahhoz, hogy meg lehessen valósítani egy nemzetközi esküvői szokásokat felvonultató esküvőt, elsősorban ismerni kell a különböző népek szokásait, hogy a pénztárcádhoz tudd méretezni. Ebben a kicsit sejtelmes mondatban arra gondolok, hogy vannak olyan szokások, ami jelentős költséggel járhat. Gondolok itt pl. arra, hogy Cipruson a menyasszony viszi be a házasságba a házat.

Nemzetközi esküvői szokásokról a Mesés Esküvő oldalon találtunk összefoglalót, amiből lehet válogatni.

Jelentős szempont volt, hogy ne járjon jelentős költséggel a megvalósítás.

A célja, hogy a meghívott vendégeknek ezzel fejezze ki a pár a köszönetét, hogy a világ különböző országából összegyűltek Neszmélyen a Rétespajta nevezetű helyen, hogy velük együtt ünnepelhessék az esküvőjüket.

Másodsorban mókás legyen, amin a násznép szórakozhat.

Ezen szempontok mentén valósult meg az országban először egy nemzetközi esküvői akadálypálya, amin az induló a menyasszony Barbi és a vőlegény Norbi.

nemzetközi esküvői szokások akadálypályája

A nemzetközi esküvő akadálypályája

A cél, teljesíteni a pályát, teljes átéléssel és azzal a tudattal, hogy ez a közös életre vonatkozik. Nem az idő, hanem az érzés, az átélés a fontos, ezért nem kell kapkodni, rohanni.

A nemzetközi esküvői akadálypálya minden akadálya előtt elmondtam, hogy honnét származik és mi a jelentése.

Az első akadály, a seprű átugrás

Megemlékezvén arról, hogy a házasság és a szerelem nem anyagiak kérdése, így elsőként lássunk egy az Egyesült Államok déli részén elterjedt esküvői szokást: az afroamerikai seprű átugrást. Az ifjú pár átugrik egy seprűt, ezzel szimbolikusan elsöprik a múltat, a korábbi aggodalmakat és felkészülnek az új kalandra.

A második akadály, a favágás

Régi német szokás szerint a párnak el kell fűrészelni egy fát, így közös munkával kezdik a közös életüket. Ez eltarthat egy ideig… de jó munkához idő kell, ahogy a házassághoz is.

A harmadik, a kötél csomózás

Egyszerű, nem gordiuszi csomó, amely a kötelék megerősítését szimbolizálja. A kelták esküvői hagyománya. Két kötelet kell a párnak összecsomózni, hogy ezzel is megerősítsék a házasságot, ne lehessen felbontani.

A negyedik, a San-san-kudu ceremónia

Japán rituálé és a szamuráj esküvőkhöz köthető. Az egymás iránti tiszteletet és előzékenységet reprezentálja. Shinto szokás szerint 3 csészéből kell inniuk szakét egymás után, amely a három-három-kilenc elvét követi. 3 öntés, 3 pohár, 3 korty mindegyikből. Az első pohár a vőlegényé, mielőtt az arának kínálja. A második pohár az aráé, mielőtt a vőlegénynek kínálja. Az utolsó pohár ismét a vőlegényé először, majd az aráé.

Az ötödik akadály, a pohártörés

Pohár szalvétába van tekerve és a vőlegénynek a jobb lábával rátaposva kell eltörnie. Más-más jelentését két népnél találjukmeg.

  • Zsidó: addig tartson a házasság, amíg újra össze nem áll a pohár darabjaiból.
  • Olasz: ahány darabra tört a pohár, annyi évig lesznek együtt.

ceremóniamester keresőA hatodik, a lepedővágás

Egy felfüggesztett lepedőre szív van felrajzolva, amit két oldalról kezdve kell a párnak kivágnia, majd a vőlegény átemeli rajta az arát. A német szív alakú lepedővágás jelképezi, hogy párként utat vágnak maguknak az életbe.

A hetedik esküvői akadály, a fogadalom

Az egymáshoz intézett szép szavak és fogadalmak az esküvők történelmében minden ceremóniát megelőztek. Megelőzték a polgári házasságkötést, megelőzték az egyházi házasságkötést, ez talán a legbensőbb (lelki) rész a nemzetközi esküvői akadálypályán.

Csinálj te is nemzetközi esküvői akadálypályát

A fiatal pár teljesítette az akadálypályát. Természetesen nem az volt a cél, hogy ne sikerüljön Barbinak és Norbinak, így nemzetközileg is összekötötték az életüket. Amennyiben te is jópofa és a közízlés határain belül levő esküvői programokat, játékokat szeretnél az esküvődön, keress meg minket és válaszd ki a neked szimpatikus tagunkat ide kattintva.

A bevezetőben az esküvői szokások globalizációjáról írtam, aminek a jelei ebben az esküvőben is megmutatkoztak. Egyes elemek fellelhetők a mai esküvőkben is és úgy gondolom, lesznek még olyan elemek, amik teret hódítanak maguknak. Ami biztosan igaz, hogy egyes esküvői szokások elterjedtek, mások ritkábban kerülnek sorra, de ilyen akadálypályát te is megcsinálhatsz az esküvőd alkalmával, mert nagyon aranyos program lehet.

Pin It on Pinterest