Mennyibe kerül az esküvői fotós? Mennyibe kerül az esküvői videós? Mennyibe kerül a vőfély? Mennyibe kerül a ceremóniamester? Mennyibe kerül a DJ?

Ezek mind fontos és olyan kérdések, ami megfogalmazódik minden esküvőt szervező fejében. Gyakran mi is tapasztaljuk, hogy az ismeretlen esküvők világába belecsöppenő hölgyek a különböző fórumokon, menyasszonyi csevegőn aranyárral, horrorárral illetnek szolgáltatási díjakat.

Ezek a fogalmak megfoghatatlanok, hiszen szubjektív megítélés, hogy kinek mi az aranyár, viszont szemfelnyitásnak, viszonyítási pontnak találtunk egy remek, reprezentatív felmérést, melyet a digilab.hu tulajdonosa Agárdi Gábor esküvői fotós készített és tett közzé. Gábor hozzájárulásával, egy kicsit rövidítve a teljes beszámolót, mi is közzétesszük az adatokat.

A felmérés az esküvői fotósokkal kezdődik.

Problémaként jelentkezik és a felmérésből kiolvasható, hogy az esküvői (képzett) fotósok a szakma ismeretének hiányát és a felhígulást tapasztalták.

vőfély, ceremóniamester, fotós, videós, dj Mennyibe kerül?

Ezt a tényt támasztja alá, hogy nőtt azon párok száma, akik az utolsó pillanatban keresnek új szolgáltatót, mert az előző eltűnt vagy lemondta. Nőtt a „hozott” képek javításának száma. Az esetek többségében azonban olyan hibákat tartalmaz a kép, amivel már a profi sem tud mit kezdeni pl. bemozdult, életlen, homályos képek, fej nélküli alakok, stb.

A felmérés kitért a vállalási árakra is. Súlyozott átlagot számolva országos szinten egy egész napos esküvő fotózásának ára 200 Ft-tal nőtt a két évvel ezelőttihez képest. Budapest tekintetében megállapítható, hogy a budapesti esküvői fotósok díja átlag alatti. Az országos átlag: 173.541 Ft.

A felmérés az esküvői videósokat is górcső alá vette. Nézzük, mit tapasztalhatunk, ha esküvőnk szervezése során esküvői videóst, vagy cinematográfust szeretnénk megbízni.

Az esküvői videósok vállalási ára csökkent és 2016-os évben átlagosan 145.000 Ft-ért vállalták az esküvők megörökítését. Komoly aggodalommal tölti el a videósokat, hogy mit hoz a jövő, és az esküvőkön is használt drónkamerát mennyiben érinti az új dróntörvény, amit 2017 nyarára ígérnek.

A felmérés kitért a vőfély valamint ceremóniamester szolgáltatókra is, nézzük, mitől rettegnek a vőfélyek és mennyibe kerül a vőfély, valamint mennyibe kerül egy ceremóniamester.

Az esküvők szereplője, irányítója a vőfély és a felmérésben résztvevő vőfélyek a szakma hígulását jelölték meg aggasztónak. Az esküvők másik „modern módon nevezett” irányítója a ceremóniamester, amelyeknek vállalási ára magasabb a vőfélyekhez képest. A vőfélyek átlagos vállalási ára 83.400 Ft, míg a ceremóniamesterek átlagos díjazása 149.400 Ft. A felmérés megállapította, hogy a ceremóniamesterek díjazása csökkent, ugyanakkor a vőfélyeké emelkedett az előző, két évvel ezelőtti felméréshez képest.

Esküvői DJ sem maradhat ki a felmérésből, így erről is kapunk olyan adatot, amit az esküvő szervezéshez tudunk használni.

Az előző kutatás óta eltelt időhöz viszonyítva közel 45%-ot emelkedtek az esküvői diszkósok vállalási díjai. Az átlagot tekintve 135.200 Ft-ért lehet az esküvőhöz esküvői dj-t találni.

Az esküvőhöz még sok minden más szolgáltató is szükséges. Hiszen kell még étterem, anyakönyvvezető, vagy szertartásvezető, személyszállító, dekoros, cukrász, zenekar…stb. Viszont a felmérés készítője is megjegyzi, hogy „Sajnos az esküvői ipar minden területéről nem sikerült elegendő mennyiségű adatot gyűjteni, így a többi szolgáltatási ág kiértékelése meglehetősen torzítaná a képet, de ami a nagyobb gond, hogy az esküvők egészére vonatkoztatva is csak megérzésekre hagyatkozva tudnék következtetéseket levonni.”

Így ez a felmérés eddig tartott, egy centivel sem tovább. Amennyiben az egész kutatási anyagot szeretnéd megtekinteni a Digilab oldalán megteheted.

Tetszett a cikk? Oszd meg (és uralkodj:-) )

Pin It on Pinterest