Az esküvőszervezési evolúcióban megfigyelhető, nagyjából húsz éves időtartam alatt, hogy a szülői befolyás jelentősen csökkent. Mindennek az oka, a társadalmi viszonyok átrendeződésében és a családok életében történő változásban keresendő.

Az esküvőszervezési evolúció, avagy szembetűnő változások az esküvőkben

Az esküvőszervezést a menyasszony és a vőlegény szülei, majd a szülők a menyasszonnyal és vőlegénnyel közösen valósították meg az esküvőt, vagyis a szülők diktáltak, mert ők fizettek. Manapság a menyasszony és vőlegény közösen szervezi az esküvőjét, gyakran a szülőknek semmi beleszólást nem engednek.

Nem voltak esküvőre specializálódott rendezvényházak, helyettük ott volt a kultúrház. Nagyobb iskolákban működő konyha, étkező a hétvégére lakodalmi helyszínné változott. Néhány hotel, és szálloda volt még jelen az esküvői iparban.

Nagyon sokat köszönhetek az Esztergom Hotelnek és a Hévíz Étteremnek. Esztergomban ők voltak az esküvői szegmens képviselői. A Hévíz nagy konyhájával és személyzetével a kultúrházakba és iskolákba szállította az esküvői menüt és delegálta a felszolgáló személyzetet és ajánlottak engem, ezért nagyon köszönöm!

Nekem volt, sőt még mindig megvan az a marketing trükköm, és alkalmazom is, hogy minél több megkeresésem, de most már többesszámban, megkeresésünk legyen.

Ez a fogás annyira jól bevált, hogy az 1996-os indulást követő évben már 15 esküvőt vezényeltem, az azt követőben pedig januártól, decemberig minden hétvégém tele lett. És ez így ment éveken keresztül…

Sokszor előfordult, hogy ugyanaz a család kétszer, háromszor is megkeresett és persze el is vállaltam a felkéréseket. Mindig újítottam és változtattam, így mindegyik esküvő más és más lett, ezért volt, hogy nem más vőfély kellett, hanem én.

Divat, trend változás (esküvőszervezési evolúció)

Az esküvőknél nem volt divat az ültetőkártya, a menükártya, a köszönőajándék, de a székszoknya sem.

vőfély megoldás

látsz székszoknyát?

Ezek az apróságok szépen lassan bekúsztak a lakodalmak színvonalát, eleganciáját emelő elemek közé és nyitották szélesebbre a megrendelők pénztárcáját.

A menyasszony és vőlegény első tánca sem hasonlított a mai nyitótáncokhoz. Valami lassú zenére táncoltak valamit, aztán gyerünk, menjen a buli… A tánctanár által betanított nyitótánc is egy elég jelentős változás a lakodalmak tekintetében. Hát igen esküvői evolúció ez…

Jellemzően zenekarok szolgáltatták a zenét. Esküvői diszkós megjelenése a 2000 évek körül kezdődött és viszonylag lassan tört piacot. Kellett 6-8 év, hogy az esküvői, lakodalmi zeneszolgáltatók között markánsabb helyet foglaljon el. Az esküvőszervezési evolúció viszonylag lassú folyamat, ami soha nem áll le.

Az esküvői videós VHS kazettára vette az eseményeket. A fotós nem ismerte a memóriakártya fogalmát, filmre dolgozott. Ezek a fényképek is fényképpapíron vannak, de hála a szkennernek, ide is felkerülhetnek.

ceremóniamester

Esztergom 2001 – vőfély

A mi életünkben is változások következtek…. Megszületett a Vőfély Megoldás név >>>

 

 

 

ceremóniamester kereső

Pin It on Pinterest