Az esküvőszervezési evolúcióban megfigyelhető, nagyjából húsz éves időtartam alatt, hogy a szülői befolyás jelentősen csökkent. Mindennek az oka, a társadalmi viszonyok átrendeződésében és a családok életében történő változásban keresendő.

Az esküvőszervezést a menyasszony és a vőlegény szülei, majd a szülők a menyasszonnyal és vőlegénnyel közösen valósították meg. Manapság a menyasszony és vőlegény közösen szervezi az esküvőjét, gyakran a szülőknek semmi beleszólást nem engednek.

Nem voltak esküvőre specializálódott rendezvényházak, helyettük ott volt a kultúrház. Nagyobb iskolákban működő konyha, étkező a hétvégére lakodalmi helyszínné változott. Néhány hotel, és szálloda volt még jelen az esküvői iparban.

Nagyon sokat köszönhetek az Esztergom Hotelnek és a Hévíz Étteremnek. Esztergomban ők voltak az esküvői szegmens képviselői. A Hévíz nagy konyhájával és személyzetével a kultúrházakba és iskolákba szállította az esküvői menüt és delegálta a felszolgáló személyzetet és ajánlottak engem, ezért nagyon köszönöm!

Nekem volt, sőt még mindig megvan az a marketing trükköm, és alkalmazom is, hogy minél több megkeresésem, de most már többesszámban, megkeresésünk legyen.

Ez a fogás annyira jól bevált, hogy az 1996-os indulást követő évben már 15 esküvőt vezényeltem, az azt követőben pedig januártól, decemberig minden hétvégém tele lett. És ez így ment éveken keresztül…

Sokszor előfordult, hogy ugyanaz a család kétszer, háromszor is megkeresett és persze el is vállaltam a felkéréseket. Mindig újítottam és változtattam, így mindegyik esküvő más és más lett, ezért volt, hogy nem más vőfély kellett, hanem én.

Az esküvőknél nem volt divat az ültetőkártya, a menükártya, a köszönőajándék, de a székszoknya sem.

látsz székszoknyát?

látsz székszoknyát?

Ezek az apróságok szépen lassan bekúsztak a lakodalmak színvonalát, eleganciáját emelő elemek közé és nyitották szélesebbre a megrendelők pénztárcáját.

A menyasszony és vőlegény első tánca sem hasonlított a mai nyitótáncokhoz. Valami lassú zenére táncoltak valamit, aztán gyerünk, menjen a buli… A tánctanár által betanított nyitótánc is egy elég jelentős változás a lakodalmak tekintetében.

Jellemzően zenekarok szolgáltatták a zenét. Esküvői diszkós megjelenése a 2000 évek körül kezdődött és viszonylag lassan tört piacot. Kellett 6-8 év, hogy az esküvői, lakodalmi zeneszolgáltatók között markánsabb helyet foglaljon el.

Az esküvői videós VHS kazettára vette az eseményeket. A fotós nem ismerte a memóriakártya fogalmát, filmre dolgozott. Ezek a fényképek is fényképpapíron vannak, de hála a szkennernek, ide is felkerülhetnek.

Esztergom 2001 - vőfély

Esztergom 2001 – vőfély

A mi életünkben is változások következtek…. Megszületett a Vőfély Megoldás név >>>

Pin It on Pinterest