Nem állhatom meg szó nélkül! Nem először kapok olyan megkeresést, hogy nem főféjt keresnek. Igen, így leírva. Aztán teljesítettem olyan ceremóniamesteri felkérést, amit többszöri egyeztetés előzött meg és minden esetben kihangsúlyozásra került, hogy nem vőfélyt akarunk az esküvőnkre, nem kellenek a versikék, aztán amikor eljött a nap, közölték, hogy kéne lánykikérés, menyasszonyi búcsúztatás, borköszöntő, stb., de olyan kis rímes szavakkal.Szóval arra az elhatározásra jutottam, hogy szükséges megmagyaráznom mi a vőfély és miért nem főféj, és mi a ceremóniamester.

Kezdjük a vőféllyel! A vőfély régebben olyan feladatot látott el, mint ma az esküvőszervező, azzal a különbséggel, hogy a lakodalmon magához ragadta az irányítást és a szót is. Ma az esküvőszervező a szolgáltatói kapcsolatai révén elégíti ki a különböző esküvővel kapcsolatos igényeket.

Egy vélemény szerint a vőfély a vőlegény fénye volt, ezért használják még ma is, nagyon helyesen a vőfény szót. Mások úgy gondolják, hogy a vőfély szó félrehallásából származik a vőfény szó. (Egy nyelvész ide tévedhetne és leírhatná ezeknek a szavaknak az eredetét).

A főféj eredetére választ én is tudok a személyes találkozások alkalmával, illetve a levelezéseim alapján. Ez biztos, hogy hallás utáni írás, van aki soha nem találkozott a vőfély szóval (lehet hiányzott az iskolából, amikor a pontos és elipszilonos j betűket tanulták), de az elmondások alapján ez az oka.

A vőfély, vagy vőfény ma már nem kapcsolódik be az esküvő megszervezésébe, nem megy meghívni a vendégeket, mint 100 éve. Az esküvő minden mozzanatára van rímes versikéje. Manapság lehet találni népies ruhában és öltönyben is „fellépő” vőfélyeket. A vőfély is szokott játékokat bevetni az esküvő, a lakodalom hangulatának érdekében. Azt a hírt, hogy a vőfélyek berúgnak a lagzin, szeretném cáfolni, mert ez általánosítás. Nagyon sok józan életű vőfélyt ismerek.

A ceremóniamester nem rendelkezik rímes versikékkel és soha nem fog népviseletes ruhában megjelenni. Ő öltönyös, frakkos, szmokingos kategória. Ő is figyeli a vendégeket, a felszolgálókat stb. és a lakodalom hangulatának fokozása érdekében játékokkal is készül.

 

Remélem sikerült érthetően elmagyaráznom 🙂

Pin It on Pinterest