Jártál már úgy, hogy szerencsétlenkedtél a tortagyertya meggyújtásával? Ebben a blogcikkben arról írok, hogy mi az a két módszer, amivel szinte egy időben tudunk meggyújtani akár több tortagyertyát is.

Nem tudod miről van szó? Dehogynem! Biztos volt már szülinapod és volt tortád is és benne az a tűzhányó. Ezt hívják tortagyertyának.

Na ennek a tortagyertyának a könnyű és gyors meggyújtásáról lesz szó

Sokszor van, hogy a menyasszonyi tortának szinte másodpercre pontosan kell érkeznie, mert egy műsorhoz, vagy egy zeneszámhoz van időzítve.

A menyasszonyi torta feltűnőségét még az is emeli, hogy tűzhányó tortagyertya kerül beleszúrásra, majd meggyújtásra. Egyébként elárulom azt is, hogy ez pirotechnikai eszköz. Ezt csak azért, ha venni szeretnél, keresd meg a pirotechnikusod:-) A viccet félretéve, cukrászdákban, néhány papírboltban, és kínai boltokban tudod megvenni.

menyasszonyi torta

Akinek nincs tapasztalata nem is tudja, hogy ennek a pirotechnikai eszköznek a meggyújtása elég sokáig tart. Vagyis egy időzített megérkezés kérdéses lehet, főleg, ha több ilyen tortagyertyát kell szinte egyszerre meggyújtani.

Nagy hiba szokott lenni, hogy a tortagyertyát beteszik a hűtőbe, majd a torta kivételekor szedik ki onnét. Aki tanult fizikát, az tudja, aki meg nem, az tapasztalta, ha a hűtőből kiveszünk, mondjuk egy lehűtött sört, a meleg levegőn pára csapódik rá. Ugyanez történik a tortagyertyával. Vizes lesz, ami miatt még nehezebb meggyújtani.

Aki nem találkozik gyakorta menyasszonyi tortával annak a szülinapi tortáján szokott lenni ilyen tortagyertya.

Mindig mosolygok a családi rendezvényeken, ahol össze-vissza égetik magukat a gyufával, mert az a fránya tűzhányó nem akar meggyulladni. Egy fokkal jobb és már bizonyos rutinra enged következtetni, aki öngyújtóval próbálkozik…

Igy csinálják a profik

Tapasztaltabb vendéglátósoktól látom, ami már egy sokkal magasabb szint – a tortagyertya gyújtást tekintve – hogy a tűzhányó gyertya tetejét erősen megkarmolják. Ezzel a mozdulattal felsértik azt a réteget, amit először át kell égetni, ahhoz, hogy meggyulladjon a csillagokat szóró töltelék. Vagyis hamarabb meggyújtható.

Most jöjjön az a titok, amit én szoktam használni, ahhoz hogy pillanatok alatt meggyulladjon a csillagszórós tortagyertya!

Sokszor látok esküvős helyszíneken a személyzethez tartozóktól meglepett arcokat, amikor pikk-pakk meggyújtom a tortagyertyát. Többször meg is kérdezik, hogy ezt hogy tudtam ilyen hamar meggyújtani?

Így csinálják a vérprofik

A titok nem más, mint a chef lighter (séf gyújtó). Igaz ennél van egy egyszerűbb és olcsóbb megoldás is, amit a trafikokban lehet kapni, általában ősszel és télen nagyobb a kínálat. Ez pedig nem más, mint a vihargyújtós öngyújtó.

legjobb vőfély a vőfély_megoldástól

Ez a szerkezet hegyes szúró lángot ad, olyan mint a lánghegesztő, viszont sokkal kisebb, de mégis elég erős és elég forró ahhoz, hogy ne kelljen a csillagszórós tortagyertyával szerencsétlenkedni.

Mindenképpen javaslom a vihargyújtó beszerzését, akkor ha több tortagyertyát kell meggyújtani szinte egyszerre.

Vannak rövidebb tortagyertyák, ebből 3 darabot gyufával úgy meggyújtani, hogy mindegyik egyszerre égjen nem is lehet, mert mire a harmadikat meggyújtod az első elalszik, szóval irány a trafik!

Egy jó vőfély eszköztárából pedig nem hiányozhat a vihargyújtós öngyújtó.

Amennyiben jó vőfélyt, vagy ceremóniamestert keresel esküvőhöz, vagy céges rendezvényhez, bulihoz erre a sorra kattints.

A cikket írta:

​Nagy G. Csaba
esküvői szakértő

Vőfély Megoldás.hu alapítója
meses-eskuvo.hu tulajdonosa
​az Országos Vőfély Szövetség alapítója és titkára​

 

 

Pin It on Pinterest