Réka és Balázs esküvőjén a násznép közül érdeklődtek, hogy hány év házasság után lesz az aranylakodalom és létezik-e gyémántlakodalom? Mikor van az ezüst lakodalom, mikor van az aranylakodalom és egyáltalán milyen házassági évfordulók vannak? Ebben a cikkben a házassági évfordulók időrendi felsorolását találod. 

Amikor felkértek az első esküvőre vőfélynek, kutatómunkát végeztem, mert csak négy dolgot tudtam az esküvőről. Azt, hogy van menyasszony, vőlegény, menyasszonyi torta és menyasszonytánc. Őszintén megvallva a házassági évfordulók közül azt tudtam, hogy az aranylakodalom az 50. házassági évforduló. Úgy gondolom, aki nem foglalkozik az esküvő, házasság témával, nem is tudja mikor milyen házassági évfordulót ünneplünk és azt, hogy nevezik. Ezért hiánypótló írásnak szánom ezt a kis cikket.

Nagyon sok néprajzi könyvet olvastam el és lakodalmas szokást gyűjtöttem ki a könyvtárban fellelhető irodalomból, amikor a vőfély mesterségbe belevágtam. Sajnos a könyv címét és szerzőjét nem írtam fel, ezért kérem ne haragudj rám, Kedves olvasó! A gyűjtés során a következő házassági évfordulók időpontjait találtam meg és ezeket jegyzeteltem ki:

Az esküvő az a Zöld-vagy pamutlakodalom.

3. év Bőrlakodalom

5. év Falakodalom

lakodalmak időrendben

házassági évfordulók időrendben

7. év Rézlakodalom

10. év Rózsalakodalom

12. év Petrezselyemlakodalom

15. év Üveg- vagy ibolyalakodalom

20. év Porcelánlakodalom

25. év Ezüstlakodalom

30. év Gyöngylakodalom

35. év Vászonlakodalom

40. év Rubinlakodalom

50. év Aranylakodalom

60. év Gyémántlakodalom

65. év Vaslakodalom

70. év Kegyelmi lakodalom

75. év Koronaékszer lakodalom

Remélem segítettem és hasznodra vált ez a blogcikk! Amennyiben így van, osztani, hozzászólni természetesen lehet:-)

 

Pin It on Pinterest